26 вересня 2022 року відбулося засідання Вченої ради університету

У Каразінському відбулося засідання Вченої ради університету.

 

На початку засідання Тетяна КАГАНОВСЬКА вручила відзнаку «За служіння Каразінському університету» Юрію Григоровичу Шкуратову.

Юрій Григорович Шкуратов працює майже 50 років з 1975 р. в Харківському національному університеті на посадах від молодшого наукового співробітника до директора НДІ астрономії та завідувача кафедри астрономії та космічної інформатики.

Фахівець в галузі фізики планет і розсіювання світла об’єктами із складною структурою поверхні, професор Шкуратов – автор більше ніж 700 наукових робіт, 7 колективних монографій; науково-популярних та автобіографічних книг.

Шкуратов Ю.Г.  є членом робочої групи із номенклатури тіл Сонячної системи Міжнародного астрономічного союзу (колектив, що дає назви об’єктам на планетах).

Професор Шкуратов Ю.Г. за роки своєї наукової кар’єри досліджував Місяць, Венеру, Марс, позаземну речовину, що доставлена з Місяця. Розробив теоретичні моделі розсіювання та поляризації світла, відбитого поверхнями безатмосферних небесних тіл. Зараз він активно співпрацює з вченими США та Кореї у моделюванні світлорозсіювання поверхнями із складною структурою та космічних дослідженнях Місяця.

Учні професора Шкуратова Ю.Г. працюють зараз в США, Кореї, Німеччині і Фінляндії. Юрій Григорович є лауреатом державної премії України у галузі науки і техніки, нагороджений преміями і відзнаками НАН України, МОН України, орденом «За заслуги» III ступеня (2020 р.). За рішенням Міжнародного астрономічного союзу на честь Шкуратова Ю.Г. було названо малу планету 12234.

 

Відзнаку «За служіння Каразінському університету» було вручено Анатолію Івановичу Божкову.

Анатолій Іванович працює протягом 47 років в Харківському національному університеті на посадах починаючи від інженера до директора науково-дослідного інституту біології та завідувача кафедри молекулярної біології та біотехнології біологічного факультету, яку він організував у 2006 році.

Анатолій Іванович Божков багато років досліджує механізми розвитку та старіння біологічних систем і є автором епігенетичної концепції старіння.

Має звання “Відмінник освіти України”, медаль імені В.Н. Каразіна, заслужений науковий співробітник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

 

Вчена рада ухвалила рішення:

  1. Про зміну структури факультету іноземних мов Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
  2. Про зміну структури Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька
  3. Про створення Центру міжнародної наукової досконалості медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
  4. Про затвердження Положення про реалізацію програми «Візит-професор»/«Гостьовий лектор» в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна
  5. Про затвердження Положення про навчально-науковий інститут «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, положень про центри і кафедри навчально-наукового інституту «Інститут державного управління» Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
  6. Про затвердження Положення про Навчально-науковий інститут міжнародної освіти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, положень про відділи і кафедри Навчально-наукового інституту міжнародної освіти Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Вчена рада ухвалила рішення про відкриття докторантури зі спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування на економічному факультеті Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна

Традиційно, Вчена рада затвердила до друку низку навчально-методичних і наукових видань.