Жадан Сергій Вікторович – український письменник, перекладач, громадський діяч.

Народився 23 серпня 1974 р. в місті Старобільськ в україномовній родині, де і пройшло його дитинство. В часи перебудови 1990–1991 років поширював у містечку рухівські газети та національну символіку.  У 1991 році переїхав до Харкова, був одним з організаторів харківського неофутуристського літературного угрупування «Червона Фіра».

1996 – закінчив Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, факультет українсько-німецької філології. У 1996–1999 рр. навчався в аспірантурі цього ж університету.

29 вересня 2000 року на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.051.07 Харківського Національного університету імені В.Н. Каразіна захистив дисертацію присвячену українському футуризму на тему: «Філософсько-естетичні погляди Михайля Семенка». З дисертацією можна ознайомитись у Центральній науковій бібліотеці Каразінського університету.

З 2000 року викладач кафедри української та світової літератури університету, віце-президент Асоціації українських письменників.

З 2004 — незалежний письменник.

Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України, учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

Сергій Жадан займає чітку проукраїнську позицію. Був активним учасником харківського Євромайдана, в березні 2014 року постраждав під час зіткнень біля Харківської обласної державної адміністрації. З початку війни на Сході України займається волонтерською діяльністю. На початку 2017 року заснував Благодійний фонд Сергія Жадана, метою якого є підтримка родин загиблих військовослужбовців, матеріальна допомога інтернатам, підтримка освітніх закладів та бібліотек на звільнених територіях, безперервна культурна взаємодія, включення віддалених регіонів у загальноукраїнський культурний контекст: мистецькі фестивалі, концерти та інші культурні акції. У липні 2017 року організував другий літературно-музичний фестиваль “Дорога на Схід” (м. Ізюм Харківської обл.).

Сергій Жадан є активним співорганізатором мистецьких, літературних заходів, партнерами яких виступає Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

Один з відомих – спільний проєкт Сергія Жадана, Харківського літературного музею та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна «П’ятий Харків». Цей проєкт –  це спроба в спільних розмовах знайти нашу міську ідентичність: хто ми такі? Що ми транслюємо про себе назовні і що мали би транслювати? Як нас бачать і якими ми маємо стати?

Митець активно проводить зустрічі, відкриті лекції зі студентами університету. Зокрема, в рамках проєкту «Війна та культура: діалог ворогів?» відбулася творча зустріч, під час якої Сергієм Жаданом була презентована нова книга віршів та перекладів «Життя Марії». Організатор заходу – Міжнародна літературна корпорація «MERIDIAN CZERNOWITZ». Також на базі Центру медіа-комунікацій та візуальних досліджень Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбулася творча зустріч здобувачів магістерської програми «Медіа-комунікації» із українським поетом та письменником Сергієм Жаданом на тему: «Як пов’язані поетичне слово та медіа?».

Нагороди: літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського (2009),  відзнака «Золотий письменник України» (2012), премія «Книга року BBC» (2006, 2010, 2014), премія «Jan Michalski Prize for Literature» (2014), премія «Angelus» (2015), премія Президента України «Українська книжка року» (2016), премія «ЛітАкцент року» (2017, 2018), Премія імені Василя Стуса (2017), нагорода Вільгельма Телля за значний внесок у зміцнення відносин між Україною та Швейцарією (2019).

 

Рішенням Вченої ради Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна від 24 січня 2022 року (протокол №2) присуджено почесне звання «Почесний доктор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна».