Шевченко Наталя Станіславівна – педіатр, дитячий кардіоревматолог, спеціаліст ультразвукової діагностики, яка є одним з провідних фахівців в Україні в галузі дитячої ревматології.

Шевченко Наталя Станіславівна закінчила в 1992 році Харківський медичний інститут за спеціальністю «Педіатрія» і в 1994 році інтернатуру по педіатрії на базі Харківського інституту удосконалення лікарів (нині Харківська медична академія післядипломної освіти). Після закінчення інституту почала свою трудову діяльність в науковому підрозділі ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей і підлітків НАМН України», у відділенні патології підлітків, нині – відділенні ревматології та коморбідних станів. З 2011 року працює на посаді провідного наукового співробітника, має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальностями «Педіатрія», «Дитяча кардіоревматологія», «Ультразвукова діагностика».

У 1999 році Шевченко Н.С. захистила кандидатську дисертаційну роботу на тему: «Клініко-патогенетична характеристика остеопенічного синдрому при системних захворюваннях сполучної тканини у дітей та підлітків». В 2015 році отримала науковий ступінь доктора медичних наук на підставі захисту дисертації на тему: «Механізми формування остеоартрозу в підлітковому віці, прогноз перебігу, профілактика прогресування». У 2013 році Шевченко Н.С. отримала наукове звання старшого наукового співробітника, є автором і співавтором понад 300 наукових праць, в тому числі за кордоном, чотирьох монографій, довідника лікаря-педіатра, посібників, методичних рекомендацій, інформаційних листів, має патенти України на винаходи і корисні моделі, авторські свідоцтва.

Наталя Станіславівна Шевченко широко впроваджує результати наукових розробок в практику охорони здоров’я, є секретарем Асоціації дитячих ревматологів України, членом Харківської асоціації педіатрів, Асоціації ревматологів України, спілки ревматологів Харківського медичного товариства. Шевченко Н.С. є активним учасником Національних та Європейських конгресів педіатрів, ревматологів, дитячих ревматологів, науково-практичних конференцій, організатором семінарів для лікарів різних областей України.

Свою педагогічну діяльність Наталя Станіславівна розпочала в 2015 році на посаді професора кафедри педіатрії медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. З вересня 2017 року займала посаду завідувача новоствореної кафедри педіатрії № 2, а з 2022 року виконує обов’язки завідувача оновленої кафедри педіатрії медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Сферою наукових та професійних інтересів Шевченко Н.С. на сучасному етапі є питання ранньої діагностики ревматичної патології в дитячому та підлітковому віці, прогнозування довготривалого перебігу даних захворювань з метою поліпшення їх прогнозу і якості життя юних пацієнтів, а також механізми розвитку хронічної неінфекційної патології у дітей. Наталя Станіславівна є керівником дисертаційних досліджень, членом редакційної колегії наукових видань «Actual problems of modern medicine» медичного факультету та «Охорона здоров′я дітей та підлітків» ДУ «ІОЗДП НАМН».