Тімоті Девід Снайдер (Timothy David Snyder) народився 18 серпня 1969 року, Огайо, США) — американський історик та письменник. Професор Єльського університету. Фахівець з історії Східної Європи та, зокрема, історії України, Польщі, росії. Займається переважно історією XX століття. Дослідник націоналізму, тоталітаризму та голокосту. Дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка-Америка. Володіє українською мовою, яку вивчив за один рік.

Снайдер закінчив середню школу в Сентервілі, отримав ступінь бакалавра мистецтв з історії та політології в Браунському університеті.

У 1987—1991 роках навчався в Браунському, а в 1991—1995 роках — в Оксфордському університеті.

Докторське звання одержав 1997 року в Оксфордському університеті.

Протягом 1994—1995 років працював у Національному центрі наукових досліджень (CNRS, Франція), а також у Віденському інституті наук про людину (нім. Institut für die Wissenschaften vom Menschen).

Снайдер був стипендіатом у Національному науково-дослідницькому центрі в Парижі з 1994 по 1995 рр., Інституті вищої освіти в м. Відень у 1996 р., Інституті стратегічних досліджень Оліна Гарвардського університету в 1997 р. А також був стипендіатом Академії в Центрі міжнародних відносин Weatherhead при Гарвардському університеті з 1998 по 2001 рік.

Його праці опубліковані англійською, польською, німецькою, російською, українською, чеською, французькою, словацькою, білоруською та іспанською мовами.

Публікувався в таких наукових часописах: «Osteuropa», «Transit», «Past & Present», «East European Politics and Societies[en]», «Polin», «Revue des Etudes Slaves», «Критика», «Nationalism and Ethnic Politics», «Contemporary European History», «Yad Vashem Studies», «Nations and Nationalism», «Nowa Europa Wschodnia», «Il Mestiere di Storico».

Публікувався в таких загальних часописах: «International New York Times», «Times Literary Supplement», «The New York Review of Books», «The New Republic», «Eurozine», «Tygodnik Powszechny», «Prospect», «The Nation», «The Boston Globe», «Chicago Tribune», «Christian Science Monitor».

У монографії «Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним» Снайдер обґрунтував тезу про те, що нацистський та радянський режими знищили близько 14 млн мешканців на території України, Польщі, Білорусі, країн Балтії та в західних областях Росії.

У 2020 році була перекладена українською фундаментальна праця для розуміння України і її ролі в сучасній світовій геополітиці «Шлях до несвободи: Росія, Європа, Америка».

В 2014 р. в перші ж дні російської агресії проти України виступив проти неї. У червні 2018 року підтримав відкритий лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув’язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова й інших політв’язнів.

2 листопада 2022 року Тімоті став 10-м амбасадором UNITED24. Він збирає кошти  на систему протидії ворожим БПЛА, якими росія постійно атакує об’єкти критичної інфраструктури України.

Тімоті Снайдер надав згоду бути Амбасадором Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, відстоювати інтереси університетської громади та співпрацювати у спільних науково-освітніх проєктах.

 

Рішенням Вченої ради Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна від 20 березня 2023 року (протокол №6) присуджено почесне звання «Почесний доктор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна».