Народився 14 травня 1975 року у місті Мукачеве Закарпатської області тодішньої УРСР. Своє дитинство та юність провів у Львові, закінчив Львівську школу № 4.

У 1991—1996 роках навчався на фізичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, за спеціалізацією «теоретична фізика». За другою вищою освітою — економіст-міжнародник. 1996 року вступив до аспірантури кафедри теоретичної фізики Львівського національного університету імені Івана Франка.

У 1994 року приєднався до артрок-гурту «Клан тиші», створеного 1992 року. З жовтня 1994 гурт взяв назву «Океан Ельзи». Святослав Вакарчук став вокалістом, автором більшості текстів і музики та незмінним лідером гурту. У квітні 1998 року гурт переїхав до Києва, де записав дебютну платівку «Там, де нас нема».

Влітку 2009 року Святослав Вакарчук захистив дисертацію на звання кандидата фізико-математичних наук в Інституті фізики конденсованих систем НАН України. Тема роботи: «Суперсиметрія електрона в магнітному полі». Праця над дисертацією тривала багато років, але через постійну зайнятість завершити її вдалося лише 2009 року.

Музичні твори Святослава Вакарчука одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені багатьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських виконавців. Святослав Іванович є також активним організатором містецького життя України, учасником мультимедійних мистецьких проектів, а також акцій громадянської непокори.

Святослав Іванович займає чітку проукраїнську позицію.  У 2004 році не залишився осторонь від політичних подій, які відбувалися в країні – активно виступав на Майдані. Є послом доброї волі ООН, займався безліччю соціальних і культурних проєктів. Святослав Вакарчук двічі обирався народним депутатом України від різних політичних сил. Був активним учасником подій Євромайдану.

У перші дні російського вторгнення 2022 року Святослав Іванович пішов до територіального центру укомплектування і уклав контракт із ЗСУ. Отримав звання лейтенанта Збройних Сил України. З березня Святослав Вакарчук активно їздив на фронтові позиції у Харківську, Сумську та Запоріжську області. Особлива увага його турів приділялася Харкову, де Святослав Іванович регулярно підтримував цивільне населення, військових та територіальну оборону. У сховищах, на станціях харківського метрополітену, де на той час жили містяни, Вакарчук неодноразово спілкувався з харків’янами та співав свої хіти з метою підтримки морального духу. Здійснив більше сотні поїздок на лінію фронту. Його благодійний фонд «Люди майбутнього» наразі підтримує постраждалих від воєнних дій. Святослав Вакарчук спільно з Сергієм Жаданом та іншими громадськими діячами активно надає гуманітарну допомогу для воїнів ЗСУ та територіальної оборони міста Харкова.

Святослав Вакарчук неодноразово був у стінах Каразінського університету. У травні 2022 року під час рок-фестивалю «Музика опору», який проходив у стінах університету, Святослав Іванович звернувся до українських студентів. Він закликав вірити у перемогу, планувати повернення до Харкова та думати про своє навчання та майбутнє в Україні.

Святослав Вакарчук підтримував і планує надалі підтримувати зв’язки між його рідним Львівським національним університетом імені Івана Франка і Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна, як між найстарішими і найвідомішими всеукраїнських центрами розвитку освіти, науки та культури духівництва й просвітництва.

Нагороди: Орден Свободи — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, справу консолідації українського суспільства, багаторічну сумлінну працю;  звання Заслужений артист України — за значний особистий внесок у соціально-економічний, науковий та культурний розвиток України, вагомі трудові здобутки та активну громадську діяльність; лауреат Премії імені Василя Стуса та інші.

 

Рішенням Вченої ради Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна від 20 березня 2023 року (протокол №6) присуджено почесне звання «Почесний доктор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна».